Når firmaet skal anskaffe ny firmabil, så bør man undersøge markedet først, så man kan købe bil på de bedst mulige betingelser. Der er nemlig stor konkurrence mellem de forskellige automobilforretninger, der tilbyder firmabiler på attraktive vilkår. Man bør starte med at analysere firmaets behov for firmabil.
Hvor mange km skal man køre om året, hvilken model er mest passende, må medarbejderne tage firmabilen med hjem efter arbejde, er det nok med kun én firmabil? Der er altså masser af gode spørgsmål, man bør afklare, før man investerer i en firmabil.
Hvis firmaet har flere medarbejdere med et transportbehov, så kan man med fordel anskaffe både små kompakte økonomiske biler samt større varevogne, der kan medbringe masser af varer, idet man dermed kan tage den mest velegnede bil til opgaven, men hvis der kun er behov for én enkelt bil til firmaets fleksible opgaver, så bør man vælge en praktisk bil, hvor der både er plads til varer samt passagerer, så bilen kan anvendes til mest mulige universale opgaver.
En MPV (multi purpose vehicle) van kan ofte være et godt valg, da bilen både er relativ billig i anskaffelse samt med fleksibel indretning, og disse biler er samtidig meget kraftige og prestigefyldte, så de kan anvendes i de flest mulige situationer.
De mest populære typer firmabil
I erhvervslivet anvender man faktisk alle typer biler, idet der kan være forskellige behov til de mange forskellige situationer, men især vans og varevogne er naturligvis meget udbredte i erhvervslivet samt også mange personbiler og MPV´er.
Direktører skal ankomme med stil, så de anskaffer normalt større personbiler i limousine størrelsen, men mange vælger også store firehjulstrækkere som firmabil, da disse i dag er fuldt ud moderne med alverdens udstyr installeret til at give en komfortabel køreoplevelse.
De meget attraktive leasingregler gjorde, at mange især valgte at anskaffe sig store tyske kvalitetsbiler fra Mercedes og Audi, men i dag vælger mange også at lease en billig smart firmabil fra eksempelvis Hyundai, der har et bredt program af gode biler til lave og konkurrencedygtige priser.
Økonomiske og skattemæssige overvejelser
Når man vil anskaffe firmabil, så findes der mange indviklede regler på området, men som alle er temmelig attraktive for firmaerne på forskellige måder, hvis man kender til reglernes virkemåde og begrænsninger.
I langt de fleste tilfælde vil de kunne betale sig for firmaer at lease firmabil på grund af de attraktive beskatningsregler, der gør det muligt at fradrage alle leasingomkostninger og øvrige driftsudgifter på bilen på en nem administrativ måde og 100 %, hvilket er mere fordelagtigt end at købe firmabil, idet man derefter må afskrive investeringen over en årrække, hvilket er en tungere administrativ byrde samt likviditetsmæssigt knap så attraktiv.
Hvis man vil give medarbejderen en billig privatbil efter arbejdstid, så kan firmaet og medarbejderen indgå en flex leasing aftale, hvor hver part blot betaler andelen af alle bilens driftsudgifter herunder leasingydelsen. Hvis man eksempelvist kører en tredjedel af bilens kørte km som privatkørsel, så kommer medarbejderen kun til at betale en tredjedel af de samlede omkostninger på bilen, og så er det pludseligt meget billigt at køre rundt i en nyere bil, der måske kun koster få tusinde kr. om måneden i leasingydelse.
Billede: SuperCar-RoadTrip.fr