I mange år har vi vænnet os til, at biler er en genstand, som vi køber og vedligeholder på samme måde som andre ting i tilværelsen. Igennem de senere år har leasing taget en stor del af markedet for solgte biler, så mange firmaer og private kun får råderetten over en ny bil i en begrænset periode, dvs. bilisterne faktisk lejer deres bil frem for at købe den kontant. Hvem er dette koncept en fordel for? Svaret er overraskende; langt de fleste opnår fordele ved dette koncept. Oprindeligt var leasing kun noget for erhvervslivet, men nu er privatleasing blevet meget populært og er i stærk stigende fremgang overalt. Kort fortalt vil man med privatleasing kunne opnå dels en sundere økonomi samt en bedre bil, hvilket giver bilisten en sikker bil og sikker økonomi.

Fordelene ved privatleasing

Både erhvervsleasing og privatleasing giver brugerne en lang række fordele, idet man slipper for usikkerheden om, at bilen pludselig skal på serviceværksted til et dyrt eftersyn og have skiftet olie og evt. andre dyrere dele.

Den anden vigtige faktor er, at man slipper for at tabe store beløb på bilens normale værditab, når man udskifter bilen til en anden model. Man skal naturligvis betale et mindre gebyr i forbindelse med leasingkontraktens påbegyndelse, og det kaldes for engangsydelsen, der som regel er på 20.000 kr. eller mindre. Derefter betaler man et fast beløb på bilen hver måned, og dermed kan man nemt overskue udgiften i sit budget, idet der kun kommer brændstof, grøn ejerafgift til staten samt forsikring oven i den faste leasingydelse. Dette er en stor fordel for både private og firmaer, da man derved kan bruge sine midler til andre formål, og man slipper for at få uventede udgifter på bilen.

Firmaer kan desuden fradrage hele leasingydelsen, så det er den største fordel for erhvervslivet. En leasingkontrakt løber typisk i 12-36 måneder, hvorefter man tilbageleverer bilen og finder en ny bil og gentager succesen. Derved vil man altid komme rundt i en ny bil, der er i perfekt stand, og som passer til det aktuelle kørselsbehov, og det er samtidigt meget nemmere at få råd til en dyr luksusbil, der ellers kunne have kostet mange 100.000 kr. at købe. Det er kun mere økonomisk at købe en bil frem for privatleasing, når man holder fast i samme bil i mindst fire år i træk, og langt fra alle kender deres kørselsbehov så langt ud i fremtiden.

Valg af bil

Man kan reelt lease alle typer biler, og alle autoforhandlere tilbyder leasing på deres nye biler, men generelt vokser fordelen i takt med bilens pris, så derfor vælger de fleste privatleasing, der passer til deres økonomiske formåen. Da der findes en nedre minimumsgrænse for beskatningsværdien på leasingbiler på 160.000 kr., så kan det altså ikke betale sig at lease disse billige biler frem for at købe disse. Både firmaer og private satser derfor især på lækre biler i høj kvalitet, der kan leases på favorable betingelser, og dette mærkes især hos det tyske firma Audi, hvor man på deres hjemmeside kan foretage privatleasing fra 2.495 kr. om måneden og opefter. Mange leasingselskaber giver desuden ekstra fordele med i prisen, idet man kan få en speciel forsikring til sin bil på bedre vilkår end normalt, og desuden kan leasingselskabet også undertiden give kunden et rabatkort til brændstof. Privatleasing er derfor især et godt tilbud til bilister, der ofte skifter deres bil ud til en mere passende model, og hvor man gerne vil slippe for uventede udgifter på bilen og foretrækker et fast månedligt beløb til dækning af bilens drift.