Der er skrevet tykke bøger om beskatning af firmabil, men her kommer der et overblik, således man nemmere kan afgøre, hvilken type bil samt finansiering, der er råd til i firmaet. Normalt fungerer indkøb af firmabil, således medarbejderne og cheferne sammen taler om, hvor stort det nuværende kørselsbehov er, hvilket kan ses på baggrund af de tidligere år i firmaet. Efterhånden kender man jo nogenlunde til både pladsbehovet samt antal årlige km, så når man skal udskifte nye biler i firmaet, så ser man jo dels på nye bilers egenskaber, faciliteter samt priser, hvor efter man foretager et valg. Man kan eventuelt overveje køb eller leasing, hvorefter man må overveje eventuel afbetaling samt muligheden for flex leasing, således man kan tilgodese sine medarbejdere med dette medarbejderbetalte frynsegode.
Firmabil beskatning
En firmabil er en bil, som din arbejdsgiver eller dit eget firma stiller rådighed for dig, så du kan udføre et job i firmaet. Hvis bilen købes på gule plader, så må bilen kun anvendes erhvervsmæssigt, men med papegøjeplader må man også anvende bilen til privatkørsel. I dette tilfælde gælder der regler om beskatning af firmabil, som privatpersonen skal betale. Reglen kan udtrykkes kort og kontant: Hvis man har fri bil til rådighed, så skal man betale skat af en procentdel af bilens værdi plus et miljøtillæg, og det gælder uanset kørte private km. Man udregner skatten ud fra bilens anskaffelsespris (beskatningsværdien), hvorefter man finder beskatningsgrundlaget. Af de første 300.000 kr. skal man betale skat af 25 % af bilens værdi og 20 % af den overskydende værdi plus et miljøtillæg. Hvis en bil fra ny koster 380.000 kr., så ender beskatningsgrundlaget på 97.000 kr., da de 6.000 kr. er miljøtillægget, de 25 % af 300.000 kr. er 75.000 kr., og 20 % af 80.000 kr. er 16.000 kr. Man skal i øvrigt være opmærksom på, at man altid beskattes for den kalendermåned, man har rådighed over firmabilen, så det kan ikke altid betale sig at starte sidst på måneden med en firmabil, idet man normalt får mere ud af at starte den første uge i måneden.
Leasing af firmabiler
Der gælder helt specielle regler for beskatning af firmabil, når man anvender leasing, og man kan heldigvis finde nemme beregnerprogrammer og apps på internettet, der kan udregne beskatningsgrundlaget for din situation. Man kan tjekke hjemmesiden hos FDM, på App Store samt hos Google Play, som alle har forskellige nyttige små programmer til tjekke dit beskatningsgrundlag med. Mange vælger at lease en tysk kvalitetsbil som Mercedes, Audi eller BMW, da disse eksklusive og kvalitetsprægede biler er forholdsvis dyre i indkøb, men deres leasingbetingelser er væsentligt nemmere at efterkomme, da man derved for en beskeden førstegangsydelse kan betale få tusinde kr. om måneden i leasingydelse på sådan en bil. Audi har lavet en smart beregningsmodel på deres hjemmeside, hvor man nemt og hurtigt kan finde frem til beskatningsgrundlaget for den ønskede model. Her kan læse om alle de relevante regler for beskatning af firmabil. Generelt er fordelen ved leasing større, jo større og dyrere bil man har behov for, og man bør aldrig lease bil, hvis bilen koster under 160.000 kr. Man bør købe bilen enten kontant eller på afbetaling, såfremt man har et fast kørselsbehov i mere end 3 år ud i fremtiden, da leasing især er en fordel, hvis man har et varieret kørselsbehov, samt hvis man foretrækker at kende sine faste månedlige omkostninger til bil.
Billede: 401(K) 2013